Moonboon - Hjelpesenter logo
Moonboon - Hjelpesenter logo

Alle artikler

Når kan vi begynne å bruke vektprodukter?Oppdatert 5 months ago

Moonboons vektprodukter utviklet med omhu for å lage produkter med høy sikkerhet og som gir en behagelig opplevelse. Vektprodukter skal kun brukes av barn som er 8 måneder eller eldre og som kan snu seg fra mage til rygg og tilbake igjen. Dette er spesielt viktig dersom barnet bruker produktene i forbindelse med søvn. 

Vektproduktene er et naturlig valg når barnet ditt er klart til å gå videre fra hengevuggen, men fortsatt trenger en hjelpende hånd for å finne roen.

Vektprodukter påvirker barnets følsomhet for å «vekke seg selv» under søvn, slik at barnet blir mindre tilbøyelig til å våkne fra søvnen. Det er ennå ikke kjent hvordan dette påvirker risikoen for krybbedød, og derfor fraråder Moonboon og Moonboons søvneksperter på det sterkeste at vektprodukter brukes før barnet er minst 8 måneder gammelt, når risikoen for krybbedød og andre søvnrelaterte sikkerhetsproblemer er falt drastisk.  

Dette er også grunnen til at vektprodukter med lik vektfordeling foretrekkes, da dette sikrer at barnet for eksempel ikke får vekt direkte på brystet og øke faren for pustevansker.

Vektproduktene har hull til armene og er designet for å holde seg på plass. Hullene har en passende størrelse, som hverken er så store at albuen kan stikke igjennom eller så små at det er vanskelig å få produktet på og av.

For å skape den sikreste passformen er produktene designet mer etter barnets vekt enn alder.  

Tyngden på kroppen bør tilsvare maksimalt 10 % av kroppsvekten + 2 kg for å kunne bidra med den ønskede beroligende effekten. Basert på føre-var-prinsippet baserer vi størrelsesguiden vår på 8 % av den gjennomsnittlige kroppsvekten til et barn.


Vektsoveposen fås i to størrelser:  

9–12 kg (ca. 8–18 måneder): 85 cm lang vektsovepose 

12–15 kg (ca. 18–36 måneder): 100 cm lang vektsovepose


Vektvesten fås i tre størrelser:  

9–12 kg (ca. 8–18 måneder) 

12-15 kg (ca. 18–36 måneder) 

15–19 kg (ca. 3–5 år)


Moonboons vektprodukter er designet for å støtte barnet i å sove på ryggen i henhold til anbefalingene fra Helsetilsynet. Vektproduktenes økte vekt kan gjøre det mer krevende for barnet å justere liggestillingen selv. Av sikkerhetsmessige grunner og for å forhindre krybbedød, må vektproduktene kun brukes av barn som er 8 måneder eller eldre. Som en tommelfingerregel må barnet kunne snu seg selv, da barnet selv må kunne justere sovestillingen og endre hodets stilling under søvnen.

Vi anbefaler alltid å bruke vektproduktene i henhold til anbefalingene og brukerveiledningen for å skape de beste og tryggeste rammene for barnet.

Hvis babyen din kan snu seg, følger vektproduktene kroppen naturlig uten vanskeligheter.  

Var denne artikkelen nyttig?
Ja
Nei